De flow: waar komt die toch vandaan?
Flow banner

De flow: waar komt die toch vandaan?

Ik vind in de flow raken een van de mooiste dingen die er is. Je stijgt boven jezelf uit, je bent volledig in control en alles wat je bedenkt, lukt. En dan versla je ook nog eens het meest onoverwinnelijke dat er is: de tijd, want die vergeet je.

Het goede en voldane gevoel dat de flow je geeft, komt door de ontwikkeling die je doormaakt als je in de flow zit. Daarmee bevredig je de menselijke behoefte naar persoonlijke groei. Je versterkt de vaardigheden die je op dat moment gebruikt. En dat kan met elke activiteit: of het nu met sporten is, in de muziek of in je werk. Of je in de flow raakt is niet afhankelijk van wat je doet, maar kent wél een aantal voorwaarden. In deze blog vertel ik je meer over de drie belangrijkste voorwaarden voor flow (Csikszentmihalyi2009) op het werk.

Duidelijke doelen en feedback

Om in de flow te raken is het belangrijk dat de activiteit die je doet een duidelijk doel heeft en dat je continu directe feedback krijgt. Niet in woorden, maar in resultaat wanneer je het goed doet. De sport maakt dit voorbeeld duidelijk. Als volleyballer is mijn doel een punt maken bij de tegenstander. Daar is voor nodig: de bal binnen de lijnen knallen. Lukt dit, dan zie ik meteen resultaat in het gewonnen punt. Lukt dit niet, dan staan we achter.

Vertaald naar de werkcontext spelen leidinggevenden een belangrijke rol in deze voorwaarde. Het is belangrijk dat zij duidelijk zijn naar medewerkers in wat zij van hen verwachten en welke doelen zij stellen. Het verklaart ook waarom het zo’n voldaan gevoel geeft als je resultaat ziet van je werk en waarom dat een belangrijke factor voor werkgeluk is.

Aandacht

Volledige aandacht is een andere, heel belangrijke, voorwaarde om in de flow te raken. Csikszentmihalyi, theoreticus van het concept ‘flow’, noemt aandacht heel treffend: psychische energie. En die energie verspil je als je afgeleid bent van je taak. Realiseer je dat het hier niet gaat om afleiding van buitenaf, zoals een rumoerige omgeving. Natuurlijk is dat vervelend, maar in principe kun je dan nog steeds in de flow raken. En als dat lukt, ben je zelfs immuun voor de afleidende ruis.

Voor de flow moet jij, als regisseur van je psychische energie, bewust ervoor kiezen om al je aandacht te richten op één specifieke taak. Kies je er bijvoorbeeld voor om naast het uitvoeren van de taak ook je telefoon op je bureau te leggen, verspil je kostbare psychische energie. Je ziet hem liggen vanuit je ooghoek. Je hersenen registreren dat en voor je het weet klik je erop om te zien of je nog nieuwe berichten hebt. Het lijkt onschuldig en klein, maar zelfs al hiermee onthoud je jezelf van het heerlijke gevoel van flow.

Balans in vaardigheden en uitdaging

Uitdaging is belangrijk voor bevlogenheid in je werk. Maar die uitdaging moet wel in balans zijn met je vaardigheden. Als iets te moeilijk is, raak je gefrustreerd en teleurgesteld. Als iets te makkelijk is, raak je verveeld en ga je routinematig aan de slag. Je raakt in de flow als je op het evenwichtspunt zit tussen te moeilijk en te makkelijk en je het gevoel hebt dat je het kunt.

Hoe zit het met werkdruk en flow?

Tot slot laat ons laatste onderzoek naar werkgeluk zien dat mensen die een hoge, niet hinderlijke, werkdruk ervaren hoog scoren op werkgeluk. Mensen die een te lage werkdruk ervaren zijn beduidend minder werkgelukkig. En dat lijkt samen te hangen met de werking van flow: bij een te lage werkdruk is de uitdaging laag, zijn doelen en deadlines vager en is het moeilijk je aandacht op één specifieke taak te richten. Voor je gevoel kun je alles doen, maar hoeft niets écht.

Ben je benieuwd naar meer resultaten uit ons recente onderzoek naar werkgeluk? Je download de resultaten met onderstaande button.

Download

Dit artikel is geschreven door Sandrijn Swarts

Wil je met mij in gesprek over flow? Of onderzoek doen naar werkdruk en werkgeluk binnen jouw organisatie?

Neem dan contact op of laat hieronder een reactie achter.

linkedin

Profielfoto van Sandrijn Swarts
Hoe raak je als mens intrinsiek gemotiveerd? En welke (f)actoren spelen daarin op je werk een rol? Ik vind het heel interessant om dat voor medewerkers en organisaties inzichtelijk maken. Want het maakt gelukkig als je iets doet dat van binnenuit komt. Je vergeet de tijd, je gaat helemaal op in je werk en je stijgt boven jezelf uit. Dat is een heerlijk gevoel én heel waardevol voor organisaties. Ik vind het mooi dat ik als onderzoeker bij de MonitorGroep organisaties en medewerkers daarbij kan helpen. Door met metingen iets abstracts als werkgeluk of flow om te zetten in concrete cijfers en een duidelijk startpunt voor verbetering en groei.