Hoe krijg je als leidinggevende meer grip op werkgeluk?

Hoe krijg je als leidinggevende meer grip op werkgeluk?

Als je medewerkers vraagt wat bepalend is voor hun werkgeluk, dan komt de leidinggevende bijna onderaan. En dat, terwijl leuke collega’s met stip op nummer 1 staan. Een leidinggevende is een dissatisfier voor het werkgeluk: als mensen tevreden zijn over hun leidinggevende worden ze er maar nauwelijks gelukkiger van, maar als ze ontevreden zijn over hun leidinggevende is dit een belangrijke reden om de organisatie te verlaten. Maar welke invloed heb je dan nog wel als leidinggevende op het werkgeluk van je medewerkers?

Het belangrijkste dat je als leidinggevende kunt bieden is het vliegwiel: het kan moeilijk op gang komen, maar eenmaal op gang is het moeilijk om af te remmen. Ruimte geven voor autonomie, vertrouwen bieden en waardering geven: dát is wat mensen gelukkig maakt in hun werk. En daar kan een leidinggevende veel in betekenen.

Geef een blijk van waardering

Mensen die weinig waardering krijgen van hun leidinggevenden, geven gemiddeld een 6 voor hun werkgeluk. Mensen die veel waardering krijgen geven hun werkgeluk een 8,1, ruim twee punten hoger! Wij Nederlanders vinden het misschien lastig om met complimenten te strooien, maar het kan het geluk van de mensen om je heen aanzienlijk vergroten. Doet je collega iets dat je in positieve zin opvalt? Benoem het! En wees daarbij zo specifiek mogelijk. Zo is het voor de collega duidelijk wat hij precies zo goed deed. Geef als leidinggevende het goede voorbeeld en zorg ervoor dat elke waardering ook oprecht is.

“Have a little faith in me”

Na waardering komt vertrouwen van de leidinggevende op de tweede plaats als bepaler van werkgeluk. Medewerkers die weinig vertrouwen krijgen van hun leidinggevenden geven hun werkgeluk een 5,6, een magere voldoende. Medewerkers die veel vertrouwen krijgen van hun leidinggevende, geven hun werkgeluk een 8. Spreek je vertrouwen daarom regelmatig uit naar je medewerkers.

Autonomie

Het lijkt zo logisch: je hebt experts aangenomen vanwege hun specialisme, geef ze dan ook het vertrouwen om hun werk op hun eigen manier te doen. Wanneer je als medewerker niet de vrijheid krijgt om je werk op jouw manier te kunnen doen beperkt je dat in je geluk. Medewerkers die verantwoordelijk zijn voor hun eigen werk zijn productiever en meer betrokken.

Nieuwsgierig naar meer achtergrond over werkgeluk? Je leest onze onderzoeksresultaten hier.

Dit artikel is geschreven door Arie Pieter Veldhoen

Wil je met mij in gesprek over de invloed van de leidinggevende op het werkgeluk van de medewerkers? Of met je team een positieve workshop volgen?

Neem dan contact op of connect met mij.

linkedin