Mijn oplaadpunten in drukke tijden

Mijn oplaadpunten in drukke tijden

Afgelopen weekend liep, zwom en fietste ik mijn eerste triathlon. Heel tof om te doen! De uitdaging van de race zelf is spannend en het gevoel wanneer je over de finish komt is heerlijk, maar ook het toewerken naar de race geeft veel energie. Het vele trainen helpt mij om lekker in mijn vel te zitten. Ik slaap gewoon veel beter als ik na een dag hard werken nog wat kilometers door de bossen fiets, of een paar banen trek in het meertje bij mij in de buurt. Het prachtige zomerweer van de afgelopen maanden hielp daar natuurlijk ook bij!

Nu zit de vakantieperiode erop en dat betekent voor veel mensen dat er weer een hoop ballen in de lucht moeten worden gehouden. De verbouwing bij ons thuis maakt dat ik na het werk nog vaak wat uurtjes met de verfroller of kitspuit in de hand doorbreng. Ondertussen probeer ik dan nog wat op te vangen van het nieuws of de doordeweekse voetbalwedstrijden. Mannen schijnen niet goed te zijn in multitasken, maar ik begin er toch aardig bedreven in te worden!

Juist in dit soort drukke tijden is een goede balans tussen inspanning en ontspanning belangrijk. Uit onze onderzoeken blijkt namelijk dat 1 op de 5 medewerkers een hoge werkdruk ervaart en daar ook last van heeft. Tel daarbij op dat eenzelfde percentage medewerkers werkgerelateerde problemen mee naar huis neemt en moeite heeft deze los te laten, en je hebt een cocktail die de kans op stress of een burn-out aanzienlijk vergroot.

Helaas is er geen heilige graal voor ontspanning, want ieder mens is anders en heeft andere behoeften. Daarom is het zo waardevol om voor jezelf te weten wat je energiegevers en je oplaadpunten zijn. Misschien vind jij je ontspanning wel thuis op de bank met een goede roman, of ga je liever een weekendje helemaal uit je dak op Lowlands. Beide oplaadpunten kunnen bijdragen aan onze duurzame inzetbaarheid, want het zorgt voor een goede vitaliteit en een groter werkvermogen. Ik ben blij dat ik mijn oplaadpunten gevonden heb in de sport! Weet jij al wat jouw oplaadpunten zijn? En weet je ze ook toe te passen? Ontdek ze en streef ze na, want je wordt er een gelukkiger mens van!

Profielfoto van Pim Stalenhoef
Ik gun iedereen een leuke baan waar je met plezier naartoe gaat, maar als ik om mij heen kijk dan zie ik nog teveel mensen die naar hun werk gaan omdat ze “moeten”. Dit vind ik zonde, want leuk werk, een goed salaris en topresultaten gaan in mijn ogen heel goed samen. Daarom vind ik het geweldig dat ik organisaties mag helpen om dit “moeten” om te zetten in “mogen”. Het creëren van deze win win situatie voor zowel organisaties als medewerkers, daar sta ik elke dag met plezier voor op!