Ben je een talent of heb je een talent?
talent

Heb je een talent of ben je een talent?

Toen ik jong was, nog niet eens achttien jaar, vertelden ze me dat ik een talent was. Een volleybaltalent. Ik mocht meedoen aan talententrainingen en kreeg de stempel ‘jong talent’. Fantastisch vond ik het. Ik kreeg er een boost zelfvertrouwen van, ik ging met grote stappen vooruit en steeg telkens weer boven mezelf uit. Alleen was het maar van korte duur. Want toen ik eenmaal achttien jaar werd, was ik in één klap ‘talent-af’. Ik was opeens ‘normaal’. Gewoon: een goede volleyballer. En het gekke was, ik ging me daar ook naar gedragen. Ik werd nonchalanter op trainingen, mijn motivatie daalde en ik besteedde meer tijd aan mijzelf vergelijken met de nieuwe talenten, dan dat ik bezig was aan mijn eigen ontwikkeling.

Iedereen heeft talent

Jaren later kreeg ik een nieuwe coach. Hij was er heel stellig in: ‘Iedereen in dit team heeft talent. En elk talent gaan we benutten.’ Dat was nieuw voor me. Hij benaderde talent als het hebben van sterke punten: vaardigheden waar je goed in bent en waarmee je je onderscheidt van anderen. Die nieuwe benadering gaf me mijn oude plezier in volleybal terug. Ik voelde weer dezelfde energie en gedrevenheid om mijn erkende en benoemde talenten, mijn sterke punten, te ontwikkelen en te benutten. Voor mijzelf én voor het team.

Talent benutten maakt gelukkig

Als onderzoeker in werkgeluk zie ik nu hoe waardevol deze inclusieve benadering van talent is voor organisaties. Want inderdaad, iedereen heeft talent. En als je als organisatie in staat bent al die talenten te benutten, heb je niet alleen gelukkigere medewerkers, maar ook meer succes. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat medewerkers die hun talenten benutten, meer bevlogen en betrokken zijn, beter in hun vel zitten, creatiever en innovatiever zijn en eerder werkzaamheden oppakken die buiten hun functie liggen (Vos, de Vries, Celant, Veenkamp, 2017 en Thunissen, 2016).

Talent herkennen

Het begint allemaal bij het herkennen en benoemen van talent. Dus, neem tussen de e-mails en de overleggen vandaag kort de tijd om bij het volgende stil te staan:
Wat is jouw talent? (tip: dit zijn vaak de werkzaamheden waarbij je de tijd vergeet én die je bovengemiddeld gemakkelijk af gaan).
En denk ook eens na over de talenten van je collega’s.
Ken je deze?
Benoem je ze?
Stimuleer je hen deze te gebruiken?

Zo simpel om te doen, en toch een hele waardevolle stap in het bereiken van die heerlijke energie en bevlogenheid die mij zowel op het sportveld als op de werkvloer erg gelukkig maakt.

Profielfoto van Sandrijn Swarts
Hoe raak je als mens intrinsiek gemotiveerd? En welke (f)actoren spelen daarin op je werk een rol? Ik vind het heel interessant om dat voor medewerkers en organisaties inzichtelijk maken. Want het maakt gelukkig als je iets doet dat van binnenuit komt. Je vergeet de tijd, je gaat helemaal op in je werk en je stijgt boven jezelf uit. Dat is een heerlijk gevoel én heel waardevol voor organisaties. Ik vind het mooi dat ik als onderzoeker bij de MonitorGroep organisaties en medewerkers daarbij kan helpen. Door met metingen iets abstracts als werkgeluk of flow om te zetten in concrete cijfers en een duidelijk startpunt voor verbetering en groei.