5 praktische tips voor meer werkgeluk
5 praktische tips voor meer werkgeluk

5 praktische tips voor meer werkgeluk

De MonitorGroep heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen persoonlijkheid en werkgeluk in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat persoonlijkheidskenmerken (Big Five) geen stimulans of belemmering vormen het ervaren van werkgeluk. Belangrijke factoren in het ontstaan van werkgeluk zijn juist de organisaties en medewerkers zelf. Dat is voor ons een belangrijke drijfveer om organisaties te helpen om een gezonde voedingsbodem voor het ontstaan van werkgeluk te realiseren. Daarnaast heb je zelf ook invloed op de mate van werkgeluk die je ervaart. Deze vijf tips helpen je om zelf te werken aan werkgeluk.

1: Flow maakt gelukkig, overflow ondermijnt

Werkdruk heeft veel invloed op het werkgeluk. Mensen met een hoge werkdruk maar die hier geen last van hebben, geven gemiddeld een hoger werkgelukcijfer dan mensen die hun werkdruk ‘gewoon goed’ vinden. Grote kans dat dit de groep mensen is die flow ervaren in hun werk. Bijzonder toch? Een hoge werkdruk gaat dus prima samen met werkgeluk, maar wanneer de werkdruk té hoog wordt, daalt het werkgeluk drastisch.

Op welke signalen kun je letten?

Je hebt continu het gevoel dat je de dingen die je moet doen niet afkrijgt en het begint te wringen.

Je verantwoordelijkheden voelen als een last, meer dan een uitdaging.

Er wordt meer van je gevraagd dan je kunt waarmaken waardoor je het gevoel hebt dat je constant op je tenen moet lopen (teveel uitdaging, onvoldoende vaardigheden/competenties).

Herken je (een van) deze punten, dan is het goed om te kijken waar je meer invloed kunt krijgen op je werkdruk. Maar naast een te hoge werkdruk is verveling in het werk ook een werkgelukskiller. Mensen die het gevoel hebben met moeite hun werkdag te kunnen vullen, ervaren significant minder werkgeluk. Als je werk doet onder je opleidingsniveau, weinig afwisseling in taken hebt of simpelweg geen uitdaging ervaart, dan is de kans groot dat je je na een werkdag weinig zinvol voelt.

Doen: Ga met je met je werkgever in gesprek en bespreek hoe je de werkdruk weer in balans kunt krijgen. Hoe hoog leg je de lat? Kun je je persoonlijke effectiviteit vergroten? Vaker nee zeggen?

2: Doe waar je plezier in hebt

Het klinkt cliché, maar niets is minder waar: elke dag kunnen doen waar je goed in bent, is een grote bepaler voor het ontstaan van werkgeluk. Reflecteer op de dingen die je doet. Doe je de dingen waar je hart ligt? Als je doet waar je plezier in hebt kom je een stuk gemakkelijker in die heerlijke flow dan wanneer je worstelt door de taken die niet bij je passen. Ken je jouw sterke punten? Hoeveel van een gemiddelde werkweek maak je gebruik van de punten waar jij goed in bent?

Doen: bedenk of jij voldoende gebruik maakt van jouw competenties. Voor welke dingen vragen jouw collega’s jou om hulp? Weten jouw collega’s en werkgever eigenlijk wel waar jij goed in bent? Zijn er taken die voor jou een moetje zijn terwijl je collega’s er de lol van inzien?

3: Become besties

Als je je vanuit je hart verbonden voelt met je organisatie en (enkele van) je collega’s, werkt dat geluksvergrotend. Ook dat is één van de uitkomsten uit ons werkgeluksonderzoek. De verbinding is dus tweeledig: binding/vriendschap met je collega’s én het je verbonden te voelen met de doelen van de organisatie. Wat is de missie van jouw organisatie? Ben je trots om te vertellen dat je voor deze organisatie werkt? Doe je eigenlijk wel de dingen waar je hart ligt?

Dat verbinding met collega’s belangrijk is, is niet gek als je bedenkt dat je in een gemiddelde week misschien wel meer tijd doorbrengt met je collega’s, dan met je vrienden of gezin. Bij het zoeken naar een nieuwe baan is het daarom belangrijk om in te schatten of je past binnen de cultuur van de organisatie. Verbinding komt echter altijd van twee kanten en bekend maakt bemind. Voel je weinig verbinding met je collega’s? Weet je hoe je de talenten van je collega’s kunt benutten als je een hulp nodig hebt?

Doen: Zoek de verbinding met je collega’s op. Verdiep je in de sterke punten van je collega’s, ook (of juist) degenen waar je niet dagelijks mee samenwerkt. Daarmee bouw je aan je eigen werkgeluk, maar ook dat van je collega(’s).

4: Ga niet voor geld

Bij mensen die veel geld verdienen, komen werkgeluk en -ongeluk in dezelfde verhoudingen voor als bij mensen met een gemiddeld of laag inkomen. Het is echter te kort door de bocht om te zeggen dat salaris totaal niet van invloed is op tevredenheid en geluk. De eerlijkheid van de beloning speelt namelijk wel een belangrijke rol in de tevredenheid met het werk. Het gevoel dat je collega meer betaald krijgt voor minder inzet en resultaat, kan een remmende werking hebben op je tevredenheid.

Doen: maak de eerlijkheid van het salaris bespreekbaar, maar verwacht niet dat je geluk groeit van een hoger salaris.

5: Maak tijd om gelukkig te zijn

Vraag iemand hoe het met hem/haar gaat en in 9 van de 10 gevallen krijg je het antwoord ‘druk’. In ons gejaagde bestaan, wordt het stilstaan bij wat je hebt nog wel eens vergeten. Om het koesteren van geluksmomenten een boost te geven, krijgt tijdens de Workshop Werkgeluk iedere deelnemer een geluksboekje mee naar huis. Voorgeschreven advies: schrijf 3 keer per dag een mooi moment op. Heb je het boekje niet in je bezit? Dan voldoet een kladblok of het maken van een foto van een mooie zonsopgang ook: de essentie is dat je tijd maakt om stil te staan bij gelukkige momenten. Door op te schrijven waar je blij van wordt en waar je dankbaar voor bent ga je positiever door het leven.

Doen: schrijf 21 dagen lang, 3 keer per dag een mooi moment op. Het helpt om hier een specifiek boekje voor te gebruiken. Om jezelf aan het schrijven te herinneren kun je reminders in je agenda zetten. Na drie weken heb je bladzijdes vol met mooie herinneringen verzameld.

Ben je benieuwd naar nog meer werkgeluk? Lees dan hier de resultaten uit ons landelijk onderzoek naar werkgeluk.

Dit artikel is geschreven door Janneke van den Berg

Wil je met mij in gesprek over werkgeluk in eigen hand nemen? Of onderzoek doen naar tevredenheid, betrokkenheid en werkgeluk binnen jouw organisatie?

Neem dan contact op of connect met mij.

linkedin